Wagi dla gastronomii

wtorek, Czerwiec 05th, 2012 | Autor:

Wagi precyzyjne mają dla gastronomii dwojakie znaczenie: po pierwsze, pomagają zważyć ciężar produktów spożywczych, po drugie, pozwalają określić zawartość kaloryczną gotowych potraw. Co prawda, takie funkcje mają jedynie zaawansowane technologicznie wagi precyzyjne, jednak nie jest to już coś, co budziłoby powszechne zdziwienie. Kuchenna waga precyzyjna pomaga upiec ciasto i odmierzyć składniki do przetworów. Wielu z nas radzi sobie nawet jeśli nie mają takich urządzeń w kuchni: część radzi sobie miarkami typu „na oko”, inni posługują się nieoficjalnymi miarami „łyżeczkowymi” i „szklankowymi”.

Nie jest wielką tajemnicą, iż kulinarne mistrzostwo osiąga się wraz z praktyką, może dlatego nasze babcie doskonale radzą sobie bez niewyspecjalizowanych wag. Jednak aby dobrze rozpocząć swoją gastronomiczną edukację, dobrze jest od czasu do czasu nieco podeprzeć się wsparciem ze strony zaawansowanej techniki. Kuchenna waga precyzyjna została stworzona w oparciu o projekt wag platformowych, stosowanych w przemyśle. Ze względu na to, iż domowa kuchnia nie wymaga ważenia określanego w tonach, osiągi kuchennej wagi precyzyjnej zmniejszono do kilku kilogramów: to wystarczająco, aby odważyć składniki potrzebne do stworzenia naleśników. Istnieją receptury, które zalecają użycie „szklanki tego, łyżeczki tamtego…” jednak nie zawsze dysponujemy takimi samymi sprzętami, jak autor przepisu, wówczas, nawet mimo najlepszych chęci, zakalec jest nieunikniony. W takim wypadku, uruchamiamy wagę precyzyjną i na niej odmierzamy składniki, nawet te płynne, takie jak mleko, czy olej. Całość miksujemy na gładko i do roboty wkraczają naleśnikarki, kilka ruchów, słodkie przybranie z bitej śmietany i owoców – podwieczorek gotowy.

W kuchni można z powodzeniem wykorzystać również wagi hakowe.  Małe, kuchenne odpowiedniki takich wag pomogą one określić ciężar produktów, które trudno by było umieścić na płaskiej powierzchni wagi precyzyjnej. Waga hakowa jest więc pomocna podczas ważenia świeżych ryb.

Waga precyzyjna może również określić wartość kaloryczną naszych potraw – jest więc niezbędna podczas diet oraz dla osób pragnących prowadzić zdrowe życie. Z takim urządzeniem nie trzeba już przedzierać się przez opasłe tabele kalorii poszczególnych potraw. Pamiętajmy również, że nie każdy posiłek w niej zawarty musi mieć rzeczywiście tyle samo tłuszczu, co ten przygotowany w domu. O pomyłkę więc nie trudno, co jest dopuszczalne w przypadku zwykłych diet, jednak co wówczas, gdy od ilości danego składnika w żywności zależy ludzkie życie? Wspomnijmy tylko o mocnych alergiach pokarmowych i nietolerancji niektórych składników, aby uświadomić sobie jak ogromną rolę w gastronomii pełni waga precyzyjna. Dopiero ten niezawodny mechanizm może sprawić, że będziemy spokojnie dokonywać kolejnych kuchennych eksperymentów bez obaw, że w którymś momencie zwyczajnie „przesadzimy” a całość zaowocuje przybraniem kilku nadprogramowych kilogramów.

Drobne wagi hakowe i wagi platformowe to dobry sposób na lepsza organizację pracy w kuchni – pozwalają również lepiej kontrolować swoją dietę i zmienić gastronomiczne nawyki na nieco bardziej zdrowe.

Kategoria: Ogólne
Sie Können alle Narichten über RSS 2.0 verfolgen. Du kannst eine Antwort hinterlassen, oder trackback von deiner Seite verwenden.
Odpowiedz